Info portal

3 razlogi, zakaj je za najboljše zdaj pravi čas za SAP

Objavljeno v kategoriji Članek za 4 minute, 29 sekund branja Avtor članka:
SAP S4/HANA

Vam je avto zgolj sredstvo, ki vas občasno prepelje iz točke a v točko b, ali pa morate pogosto na daljšo pot, vsekakor ne želite bolečin v hrbtu in za svojo družino, s katero ste največkrat skupaj v avtu, zahtevate maksimalno varnost?
V prvem primeru je za vas nepomembno, s čim se vozite, v drugem pa daste veliko na razmerje med ceno ter kakovostjo in varnostjo. Podobno je pri odločitvi, kakšen informacijski sistem potrebuje vaše podjetje.

Najprej razčistimo: to, kar so najboljše nemške avtomobilske znamke, to je med informacijskimi sistemi SAP. Odgovorimo še na tri osnovna vprašanja.

Najprej, kdo mora razmisliti, zakaj njegovo podjetje še ni vpeljalo sistema SAP? 
Odgovor: Če ima vodstvo podjetja vizijo, se zaradi okolja, ki se spreminja, zaveda potrebe po spremembah. Zrelo podjetje ima postavljeno organizacijsko strukturo, utečeno proizvodnjo in se bo tudi v prihodnje širilo in razvijalo. Podjetje ima sicer več IT sistemov, vendar pa se zaveda, da zaradi svoje velikosti in razvoja potrebuje robustno rešitev. Za taka podjetja je SAP idealna rešitev.

Drugo vprašanje je, komu sistem SAP lahko prinese hitro in največ koristi? Po izkušnjah Avtentinih strokovnjakov SAP največ koristi lahko prinese proizvodnim podjetjem, podjetjem z močno logistiko in podjetjem, ki imajo velik poudarek na upravljanju sredstev.

Še tretje vprašanje, in sicer, zakaj bi se podjetja v času, kot je letošnje turbulentno leto, odločila za vpeljavo sistema SAP? Vodja prodaje SAP rešitev v Avtenti Igor Kavčič je prepričan: »Dober menedžment se zaveda, da je kriza idealen čas za prenovo procesov v podjetju. Tako bodo dobra podjetja po koncu krize še boljša in bodo še bolj povečala svojo prednost pred konkurenco. Najboljša podjetja se namreč vedno prilagodijo in tudi v krizi namenijo čas in resurse izzivom, od katerih bodo največ koristi imeli v prihodnosti. Četudi je podjetju upadla prodaja, zna vodstvo svoje zaposlene preusmeriti na strateška področja. Poleg tega vsaka kriza razgali podjetja in pokaže njihove pomanjkljivosti, zato se menedžment zaveda, da mora biti poslovanje podjetja čim bolj vitko, da bo vzdržalo tudi prihodnje krize. SAP k temu prispeva.«

Tri lastnosti, ki vas bodo prepričale za SAP

Zdaj pa lahko naštejemo tri ključne razloge, zakaj je odločitev za sistem SAP za vaše podjetja ena najboljših odločitev letošnjega leta.

SAP procesi

1. SAP je integriran informacijski sistem

Podjetje v svojih prvih letih poslovanja sproti kupuje IT sisteme za posamezna področja, skladno s svojimi takratnimi potrebami. Tako ima lahko v nekaj letih uspešnega poslovanja celo več kot pet sistemov, ki med seboj niti niso najbolj povezani. Če želi podjetje še naprej rasti in se razvijati, pa nujno potrebuje med seboj povezane poslovne procese, kar omogoča SAP.

Ključne značilnosti integriranega sistema so:

  • SAP omogoča spremljanje poslovnih tokov skozi celoten proizvodni proces, od nabave do prodaje.
  • Podpira vse vrste proizvodnih procesov, zato je najbolj primeren za kompleksne proizvodnje in logistike.
  • Popolna sledljivost blaga, ob prispetju v podjetje je to istočasno vidno tako pri sprejemu, kot v računovodstvu, zalogah, terjatvah …
  • Omogoča transparentno poročanje.
SAP S4/HANA

2. SAP S/4HANA je enostaven in finančno dosegljiv

Predsodek, ki se je pred desetletji upravičeno držal sistema SAP, je bil njegova rigidnost in cena. Zaradi razpoložljive tehnologije in sistemov, na katerih je pred več desetletji deloval, je bil ta predsodek precej upravičen. Novi SAP ima oznako S/4HANA. S označuje »simplicity« oziroma enostavno uporabo. SAP je namreč povsem poenostavil koncept svojega delovanja s poudarkom na oblačnem ekosistemu rešitev.

Na tem mestu moramo izpostaviti, kakšne možnosti ponuja Avtenta svojim strankam, ki se odločijo za vpeljavo sistema SAP SaaS (kratica pomeni Software-as-a-Service, torej uporaba informacijskega sistema kot storitve). V oblaku Telekoma Slovenije je platforma, na kateri gostujejo SAP S/4 sistemi, zato podjetje ne potrebuje niti svoje strojne opreme niti sredstev za investicijo v implementacijo sistema. S to možnostjo se namreč spremeni nakupni model v najemnega, kar stranki bistveno olajša finančno breme. Podjetje pridobi odličen informacijski sistem z enakomernim mesečnim odplačevanjem najema.

SAP S/4 je inteligentni sistem prihodnosti

3. SAP S/4 je inteligentni sistem prihodnosti

Skrb, da bi v podjetju ostali brez podpore, je povsem odveč. SAP ima partnerje, ki zagotavljajo podporo svojim strankam, po vsem svetu.

Kdaj lahko dobimo v našem podjetju sistem SAP?

Pomembno vprašanje pri odločitvi za sistem SAP je tudi, koliko časa je potrebnega za implementacijo. Vodja SAP ekipe pri Avtenti Peter Plesničar pravi, da med šest in devet mesecev. »Seveda pa je pomembnejši kot časovni vidik sodelovanje s strankino ekipo ter vzpostavitev odnosov med svetovalci in sodelujočimi na projektu, saj prav “človeški faktor” bistveno pripomore k uspešnosti projekta. Projekt uvedbe sistema SAP temelji na razumevanju in vzajemni želji po vzpostavitvi poslovnih procesov, ki strankam omogočajo, da uresničujejo svojo vizijo. Ko to uspemo doseči, je uresničeno tudi naše poslanstvo kot ponudnika SAP rešitev,« pravi Peter Plesničar.

Preberite tudi

Kako je koronavirus spremenil naše delo v digitalni prihodnosti
Kako je koronavirus spremenil naše delo v digitalni prihodnosti
Preberi več
Trendi v IT industriji
5 ključnih trendov v IT industriji v 2021
Preberi več
SAP S4/HANA
Z rešitvijo SAP S/4HANA do prebojev pri poslovanju v industriji 4.0
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.