Info portal

5 ključnih trendov v IT industriji v 2021

Objavljeno v kategoriji Članek za 3 minute, 34 sekund branja Avtor članka:

Avtomatizacija in nadaljnja pospešena digitalizacija na vseh področjih bo zaznamovala prihodnje leto, ki bo še vedno nosilo breme koronavirusa

Napovedovati spremembe v tako turbulentnem času, kot ga živimo letos, je zelo težka naloga. A z gotovostjo lahko trdimo, da bo tudi v letu 2021 prevladovalo delo od doma, da lahko pričakujemo nova pravila in smernice glede službenih sestankov in javnih dogodkov ter spletno in digitalno življenje na vseh področjih. Glavno gonilo teh sprememb bo IT. Kdor pričakuje, da se to ne bo zgodilo, je prespal letošnje leto. Če oziroma ko bomo premagali koronavirus in ga tudi obvladali, se moramo zavedati, da bodo tudi v tistem postkoronskem obdobju ostale spremembe, ki smo se jih naučili v letošnjem letu in so nam pomagale, da smo delali bolj varno in učinkovito. Kaj so torej ključni trendi za prihajajoče leto?

Omrežje 5g

1. Omrežje 5G

Hitrejši in bolj zmogljiv internet ne pomeni le to, da se spletne strani nalagajo hitreje ali da so videoposnetki brez prekinitev. Vsaka generacija internetnega omrežja mobilne telefonije je prinesla povsem nove priložnosti: 1G je omogočal klice na mobilnih telefonih. 2G je omogočal pošiljanje sporočil SMS. 3G je na mobilnih napravah prinesel brskanje po spletu, prenos aplikacij in navigacijo.  4G je prinesel pretočne storitve na področju glasbe in filma. Tehnično gledano nam bo 5G prinesel tri ključne koristi: še večje hitrosti, manjše zakasnitve in povečano pasovno širino (kar bo omogočalo, da se bo v istem trenutku na napravo lahko povezalo bistveno več uporabnikov). Kaj pa to pomeni vsebinsko? Generacija 5G, to storitev za zdaj omogoča le Telekom Slovenije, bo prinesla povsem nove storitve in zmogljivosti. Obdelava podatkov bo postala avtomatizirana. 5G je namreč bolj prilagodljiv kot Wi-Fi omrežje in podpira širši nabor mobilnih in prenosnih naprav ter senzorjev. 5G bo prinesel revolucijo v upravljanju pametnih stanovanj, pametnih tovarn, samovozečih vozil, avtomatizacija podatkov bo postala mnogo bolj dosegljiva in uporabna …

2. Umetna inteligenca

Države in podjetja bodo še več sredstev namenjali razvoju pametne inteligence, ki nam bo pomagala razumeti in interpretirati svet okoli nas. Algoritmi in obdelave podatkov bodo še bolj izpopolnjeni, kar bo prispevalo k izboljšanju storitev in upravljanju z viri, to pa bo prispevalo k izboljšanju končnih odločitev. Z umetno inteligenco bo zaradi analize podatkov in vzorcev možno mnogo bolje razumeti obnašanje strank. To bo zelo pomembno, kajti v 2021 bo še več spletnega nakupovanja in digitalnih sestankov, zato se bodo tudi orodja, ki omogočajo sestanke na daljavo, v prihodnjem letu še izboljšala in prilagodila potrebam uporabnikov.

3. Inovacije in nove storitve

IT industrija bo še naprej omogočala nastajanje novih start-upov, ki bodo razvijali zlasti storitve v oblaku in na zahtevo (on demand). Te storitve bodo na voljo tako organizacijam kot posameznikom, in to globalno, ne glede na to, kje se trenutno kdo nahaja. Prav epidemija virusa korona je pokazala, da uporaba storitev v oblaku omogoča majhnim podjetjem, ki nimajo na voljo niti znatne količine sredstev niti ljudi, ekonomijo obsega. Zagotovo bo prihodnje leto v porastu internet obnašanja (Internet of Behaviors), ki bo omogočil analizo ogromnih podatkov obnašanja kupcev. Trgovske verige bodo namreč na podlagi izsledkov o obnašanju svojih kupcev prilagodile oglaševalske kampanje ali popuste.

Roboti, droni

4. Roboti, droni in samovozeča vozila

Avtomatizacija bo eden najmočnejših trendov prihodnje leto, razprave gredo v smeri hiperavtomatizacije. To pomeni, da se bo avtomatiziralo vse, kar se avtomatizirati da. V praksi to pomeni, da lahko pričakujemo porast robotov, dronov kot samovozečih vozil. Implementacija bo prisotna še zlasti na področju medicine in logistike. Zaradi varnosti bodo zagotovo tudi v prihodnje veljale omejitve pri druženju oziroma stikih z ljudmi, na podlagi obdelave podatkov in avtomatizacije se bo uporaba pametnih robotov še povečala.

5. Kibernetska varnost

Zaradi porasta kibernetskega kriminala je v vzponu tudi razvoj kibernetske varnosti. Ključni strokovnjaki opozarjajo in svarijo: poskrbite za kibernetsko varnost, ne pozabite skleniti kibernetskega zavarovanja, kajti škoda, ki nastane z vdorom v spletno okolje, je nepredstavljiva.

Preberite tudi

Virtualni pozdrav
Pozdrav iz srednjega veka s pogledom v digitalno prihodnost
Preberi več
Nadaljnji razvoj gospodarstva na temeljih tehnologije 5G
Preberi več
SAP S4/HANA
Z rešitvijo SAP S/4HANA do prebojev pri poslovanju v industriji 4.0
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.