Info portal

Finančni vidik potiska naprej SAP v oblaku

Objavljeno v kategoriji Članek za 2 minuti, 44 sekund branja Avtor članka:

Poslovni informacijski sistem SAP v oblaku Telekoma Slovenije dosega tudi do 20 odstotkov nižje stroške lastništva.

Kakršna koli sprememba pri poslovnem informacijskem sistemu posega v jedro delovanja podjetja. Uporaba poslovnega informacijskega sistema v oblaku tako predstavlja eno najpomembnejših strateških poslovnih odločitev, pri kateri pa igrajo cena in finančni učinki še vedno poglavitno vlogo.

Med slovenskimi podjetji je finančni vidik med prvimi razlogi za uporabo sistema SAP v oblaku, pri čemer se največji potencial prihrankov skriva v celovitosti oblačne storitve.

Neposredni finančni prihranki so povezani predvsem z zagotavljanjem delovanja in vzdrževanjem poslovnega informacijskega sistema

  • podjetje za podporo uporabi sistema SAP ne potrebuje lastnih ljudi – v okviru storitve so mu na voljo usposobljeni SAP strokovnjaki, ki jih zagotavlja ponudnik;
  • ponudnik storitve zagotavlja celotno strojno in programsko rešitev, zato uporabnik ne potrebuje niti lastne strežniške sobe niti strežnikov;
  • vključeno je tudi varnostno shranjevanje podatkov, kar odpravlja stroške sistema za varnostno shranjevanje in nadomestne lokacije;
  • zakonske nadgradnje in nove verzije so vključene v paketu.

Storitev prinaša tudi nezanemarljive finančne prednosti

  • ni začetne naložbe v strojno in programsko opremo;
  • ni stroškov leasinga za strojno in programsko opremo;
  • ni stroškov amortizacije strojne in programske opreme.

Glede na ugotovitve neodvisne globalne raziskave podjetja Frost & Sullivan kar 82 uporabnikov SAP v oblaku ocenjuje, da je med najpomembnejšimi prednostmi gostovanja poslovnega informacijskega sistema svetovanje, ki ga zagotavlja ponudnik oblačne storitve. 

Kaj pa oportunitentni stroški

V primeru uporabe SAP v oblaku je uvedba lahko tudi do 30 odstotkov hitrejša, kot pri lokalni namestitvi, kar pomeni, da lahko podjetje prej začne izkoriščati prednosti novega informacijskega sistema. Naročniku se ni treba ukvarjati z nabavo strojne in programske infrastrukture, ki lahko začetek projekta uvedbe zamakne za več mesecev, ampak za namestitev sistema v nekaj dneh poskrbi ponudnik storitve.

Nadalje se učinki kažejo pri tekočem poslovanju. Sistem je visoko razpoložljiv, kar pomeni, da ne prihaja do prekinitev poslovanja ali proizvodnje in s tem povezanih motenj. V primeru, ko podjetje ustanavlja nova hčerinska podjetja, izvaja priključitve podjetij ali se širi na tuje trge, je možno ta nova podjetja hitro podpreti, kar pomeni hitrejši začetek poslovanja oziroma vključitev v skupino ter hitrejše ustvarjanje vrednosti novih naložb.

Podobno velja tudi pri odpiranju novih dejavnosti ali širjenju informacijske podpore na druge poslovne procese, kot so skladiščenje, kontrola kakovosti, vzdrževanje in servis, proizvodnja ... Ker se podporo novim dejavnostim in procesom izvede v sklopu obstoječega poslovnega informacijskega sistema, se podjetje izogne dolgotrajnim postopkom izbire in nabave rešitev drugih proizvajalcev ter stroškom razvoja dopolnitev in integracije s svojim temeljnim ERP-sistemom SAP.

Poslovni informacijski sistem SAP v oblaku Telekoma Slovenije ob številnih prihrankih in trajnostnih pridobitvah navsezadnje zagotavlja tudi takojšnje finančne učinke. Za celotno storitev se plačuje fiksna mesečna naročnina, kar pomeni, da podjetje svoj kapital namesto za naložbe v informacijsko podporo poslovanju raje namenja rasti in razvoju svoje osnovne dejavnosti ter ustvarjanju dobička.

Preberite tudi

Ko je velik sistem ERP v oblaku, je dostopen tudi manjšim podjetjem
Preberi več
SAP v oblaku je v prvi vrsti pametna poslovna odločitev za rastoča podjetja
Preberi več
SAP ERP – celovita poslovna rešitev za fiksen mesečni znesek
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.