Info portal

Izkušnja župana: Digitalizacija občin ni prihodnost, temveč sedanjost!

Objavljeno v kategoriji Članek za 3 minute, 16 sekund branja Avtor članka:

Kako izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja digitalizacija, in dvigniti raven storitev ter zadovoljstvo občanov, obenem pa imeti pred očmi trajnostni razvoj in družbeno odgovornost?

To je bila rdeča nit letošnjega dogodka Zlati kamen, namenjenega razvoju slovenskih občin. Na njem je župan občine Šmartno pri Litiji Rajko Meserko predstavil digitalno preobrazbo občine, ki jo vodi že drugi mandat in ima 5.600 prebivalcev.

V občini so se za implementacijo dokumentnega sistema odločili, ker so želeli izboljšati zadovoljstvo občanov z njihovimi storitvami, obenem pa zaposlenim omogočiti večjo fleksibilnost in produktivnost. To jim po besedah župana tudi uspeva, poleg tega so njihove storitve zdaj hitrejše in zanesljivejše, manj je tudi napak. Obenem pa župan izpostavlja, da jim dokumentni sistem GovernmentConnect z digitalizacijo procesov omogoča boljše povezovanje občine in javnih zavodov.

Kakšne družbeno odgovorne akcije izvajajo v občini Šmartno pri Litiji?

- Umirjanje prometa v naseljih, s čimer so znižali hitrost in posledično tudi število nesreč v prometu;

- vpeljava anketnega sistema za občane kot del projekta Pametno mesto;

- skrb za lokalno samooskrbo z vzpostavitvijo lokalne tržnice;

- vključitev občine v Zeleno shemo slovenskega turizma in vpeljava sistema za izposojo koles;

- podpora športni infrastrukturi in družbenim dejavnostim.

Vidik Avtente: Gre za šolski primer dobrega sodelovanja!

Kot svetovalka za izbiro modulov in sprejemanje dokumentnega sistema je pri izvajalcu, torej podjetju Avtenta, sodelovala Saša Špolar. Kakšne so njene izkušnje z uvajanjem v občini Šmartno pri Litiji?

»Spremembe so edina stalnica in vsi smo kdaj v situaciji, ko si sprememb ne želimo. V občini Šmartno pri Litiji so se zavedali, da morajo narediti kakovosten korak naprej. Najbolj jasno vizijo pri preskoku je imel vsekakor župan, ki je postal resnični vodja digitalizacije procesov. Zavedal se je, da  bo uvedba dokumentnega sistema pohitrila postopke in olajšala delo vsakemu uporabniku. Mislim, da smo se izkazali tudi kot izkušena ekipa Avtente, saj smo pri implementaciji rešitve pripravili koristna, konkretna in učinkovita izobraževanja za izbrani modul. Uporabnike smo zelo učinkovito uspeli voditi skozi posamezne procese. Implementacija dokumentnega sistema v občini Šmartno pri Litiji je z vidika učinkovitosti in doseženih rezultatov šolski primer dobrega sodelovanja

Ekosistem Modro mesto kot platforma za pametno mesto

Povezovanje občin je ključ do uspeha pametnih mest, pravi Matej Raspet, vodja področja pametne infrastrukture in IoT rešitev v Telekomu Slovenije, ki je predstavil platformo Modro mesto. Ta povezuje in rešuje različne izzive slovenskih občin, ne glede na njihovo velikost. Platforma se razvija in prilagaja glede na tri tipe uporabnikov, in sicer občine, občane in turiste.

Koristi za občine: možnost dodajanja modulov glede na potrebe in velikost občine, nižji stroški vzpostavitve in vzdrževanja, enoten sistem poročanja za vse storitve in možnost komuniciranja z občani in obiskovalci.

Koristi za občane: ena aplikacija za uporabo občinskih storitev, enostavno plačevanje z mobilno denarnico, zbiranje ugodnosti in možnost komunikacije z matično občino.

Koristi za turiste: ena aplikacija za uporabo in plačilo storitev, tematske poti, vsa lokalna ponudba na enem mestu, promocija posebnih ugodnosti.

Pa še posebna ponudba: Aprila letos bo storitev E-oskrba, ki starejšim omogoča varno in samostojno bivanje v domačem okolju, za prvih 5.000 novih uporabnikov na voljo brezplačno. E-oskrba 24/7 zagotavlja povezavo z asistenčnim centrom oziroma zdravstvenim osebjem, ki organizira ustrezno pomoč, če jo uporabnik potrebuje.

Preberite tudi

Kako koristen je dokumentni sistem za občinske uprave
Preberi več
6 razlogov, zakaj občine potrebujejo najboljši dokumentni sistem
Preberi več
Digitalizacija tudi od občin zahteva agilno vodenje procesov
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.