Info portal

Izziv za 2022: Odlična poslovna informatika!

Objavljeno v kategoriji Članek za 3 minute, 50 sekund branja Avtor članka:

Koristni nasveti pri razmisleku, na kaj naj se podjetje osredotoči
v letu 2022 pri izvajanju digitalne preobrazbe.

DIGITALNI MOŽGANI

SAP S/4HANA je hkrati jedro in poganjalec digitalne preobrazbe podjetja. Tudi zato je SAP S/4HANA v angleščini poimenovan z »digital-core«, kar lahko prevedemo v digitalne možgane. Vodstvo podjetja, ki se loteva digitalne preobrazbe, naj razmisli in si odgovori na vprašanje, ali je digitalna preobrazba podjetja mogoča brez »sodobnih možganov«, ki bodo sposobni hitrega in učinkovitega delovanja in ukrepanja vsaj za naslednjih 20 let.

ENOSTAVEN VPRAŠALNIK

Igor Kavčič, vodja prodaje SAP rešitev pri Avtenti, iz izkušenj pri digitalni transformaciji podjetij ponuja enostaven vprašalnik:

a) Ali podjetje že ima sodoben poslovno-informacijski sistem (ERP), ki je nujno jedro (digital-core) za nadaljnjo digitalno preobrazbo?

I. Če je odgovor negativen, potem odločevalcem v podjetju priporoča, da se pripravijo na uvedbo sodobnega ERP sistema oziroma uvedbo sodobne različice ERP-a.

II. Če je odgovor pozitiven, priporoča analizo funkcionalnosti, kot je na primer v naslednjem vprašanju.

b) Ali ima vodstvo podjetja na voljo hitre, prave in celovite informacije za odločanje, dostopne vedno in tudi na svojem pametnem telefonu?

I. Če je odgovor negativen, potem je na mestu razmislek o uvedbi poslovne analitike (BI).

II. Če je odgovor pozitiven, priporoča analizo funkcionalnosti, kot je na primer v naslednjem vprašanju.

c) Ali ima vodstvo podjetja pri izvajanju proizvodnje na voljo hitre in prave podatke in orodja, ki so potrebni za planiranje oziroma terminiranje proizvodnje?

I. Če je odgovor negativen, potem je na mestu razmislek o uvedbi orodij za terminiranje proizvodnje in povezavi strojev z informacijskim sistemom.

II. Če »da«, potem je vaše podjetje zelo digitalizirano in vam čestitamo za ta dosežek!

Trije razlogi, zakaj prehod na S/4HANA

Naslednja generacija SAP ERP sistema, ki postaja standard napredne indrustrije 4.0, torej SAP S/4HANA, prinaša koristi novih tehnologij, predvsem pa omogoča izkoriščanje prednosti, ki jih ponujajo strojno učenje in umetna inteligenca.

Zakaj bi podjetja, ki so že uporabniki sistema SAP, prešli na novi SAP S/4HANA? To je logično vprašanje, ki ga bo prej ko slej uprava zastavila šefu informatike.

Razlogi, zakaj je prihodnje leto priložnost za prehod na novi standard SAP S/4HANA, so vsaj trije:

1. Poslovne prednosti S/4HANA

SAP S/4HANA ima vključene nove programske rešitve, ki omogočajo uporabo analitike v realnem času, predvsem pa hitrejši odzivni čas pri analizi posameznih dogodkov v proizvodnji. S/4HANA ponuja več sto funkcionalnosti, ki zagotavljajo podatke v realnem času pri dobavah, v financah, strojnega učenja, strojno učenje pri materialnem planiranju …

2. Podpora pri širitvi proizvodnje

Novi SAP S/4HANA je najboljša podpora prodoru na nove trge, širitvi proizvodnje ali gradnji novih skladišč. Ali je torej smiselno širiti obstoječi SAP sistem, za katerega veste, da se njegov življenjski cikel zaključuje v letu 2027? Če imate resno ambicijo, da se vaše podjetje širi in da pri tem kot konkurenčno prednost izkoristite prednosti, ki jih prinaša industriji 4.0 digitalizacija, potem je nesmiselno širiti obstoječi SAP sistem z novimi funkcionalnostmi. Mnogo bolj priporočljivo je, da začnete prihodnje leto načrtovati prehod na novi standard. Leto 2027 se sliši daleč, a obenem je že blizu.

3. Javni razpisi za nepovratna sredstva

Nikoli še ni bilo na voljo toliko nepovratnih sredstev, kot jih je na voljo zdaj za digitalizacijo proizvodnje. Priložnost, da se odločite za novi SAP SAP S/4HANA. Opozarjamo na dva razpisa:

Za konec letošnjega leta je napovedan razpis na področju digitalizacije za velika podjetja, na voljo bo 44 milijonov evrov. Pogoj na razpisu bo, da se velika podjetja povežejo z manjšimi in z njihovo pomočjo naredijo digitalne preskoke. Program bo osredotočen na robotiko in avtomatizacijo procesov, internet stvari (IoT), ­umetno inteligenco (AI) in transformacijo odločevalskih sistemov, vključno s kibernetsko varnostjo … Podjetje bo na razpisu lahko pridobilo med 1 in 2,5 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Ministrstvo za gospodarstvo pripravlja razpis za sofinanciranje podjetniških naložb v prihodnjih petih letih. Na voljo bo 88,5 milijona evrov, in sicer za subvencije za osnovna opredmetena in neopredmetena sredstva. Stroški nakupa strojev in opreme bodo praviloma morali znašati vsaj polovico vrednosti naložbe. Razpis bo objavljen predvidoma v drugem četrtletju 2022.

Preberite tudi

Na kaj biti pozoren pri izbiri izvajalca za informacijske rešitve?
Preberi več
Kako lahko SAP pomaga ublažiti težave, ki jih imate zaradi zamud v dobavni verigi
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.