Info portal

Kaj razlikuje vrhunski informacijski sistem od povprečnega?

Objavljeno v kategoriji Članek za 4 minute, 19 sekund branja Avtor članka:

Vrhunski informacijski sistem od povprečnega loči zmogljivost hitrega in celovitega podajanja informacij. »Dober informacijski sistem lahko ključnim ljudem v podjetju zagotovi pravo informacijo hitro in celovito. To pomeni, da je sestavljena iz pravilnih podatkov, ki so pravočasni in celoviti. Če je namreč informacija pomanjkljiva, torej da je sestavljena samo iz določenih podatkov, ne pa vseh, ki so ključni za določen proces ali poslovanje, potem je lahko celo zavajajoča,« pravi Igor Kavčič, vodja prodaje SAP rešitev pri Avtenti.

Kako je epidemija spremenila verigo

Zakaj je pomembno imeti vrhunski informacijski sistem, ki omogoča podajanje takšnih informacij? Poglejmo na primer, kako je epidemija spremenila način poslovanja in utečene navade postavila na glavo. Zaradi izjemne likvidnosti, ki je posledica pomoči vlad in centralnih bank v času epidemije, podjetjem letos ni težko priti do denarja, bistveno težje je priti do surovin in komponent. Zato bi marsikatero podjetje raje imelo večje zaloge komponent in surovin, da bi lahko zagotavljalo nemoteno proizvodnjo. To je bistvena sprememba, ki jo je povzročila epidemija. Cena je postala sekundarnega pomena, ključni so dobavni roki. Podjetja, ki potrebujejo surovine, kot sta na primer baker in jeklo, njuna potrošnja je skokovito narasla, jih naročajo šest mesecev vnaprej. Določenih komponent se skorajda ne da dobiti na trgu v razumnih rokih.

Takšen primer je na primer stanje v avtomobilski industriji, kjer po novem prisegajo na zaloge, medtem ko so vedno prisegali na »just in time« dobavo. Ob začetku epidemije so avtomobilisti preventivno znižali naročila, saj je bilo preveč nejasnosti, kakšna bo potrošnja. Proizvajalci čipov so se na zmanjšanje naročil odzvali z iskanjem novih trgov. Našli so jih zlasti na trgu računalniških igric, telekomunikacij in IT storitev, kjer so dosegli celo višje cene kot v avtomobilski industriji. Strah avtomobilistov, kako drastično bo epidemija oklestila njihovo potrošnjo, se na srečo ni uresničil, zato so prišli nazaj k izdelovalcem čipov. Ker pa imajo ti zasedene kapacitete, ne morejo izpolniti naročil avtomobilistov niti glede dobavnih rokov niti glede cen.

Kako lahko v takšnih razmerah koristi vrhunski informacijski sistem?

Pomoč pri pogajanjih z dobavitelji

Iz izkušenj pri uvajanju sistema SAP v proizvodna podjetja Kavčič razloži, kako se odločitev za vrhunski informacijski sistem zelo hitro povrne pri kakovostnih informacijah, ki so na razpolago pristojnim. Na primer pri pogajanjih z dobavitelji, kjer morate za optimalno sprejemanje odločitev razpolagati z naslednjimi informacijami: Koliko je podjetje izpostavljeno do dobavitelja? Kako točne so njegove dobave? Koliko reklamacij imajo njegove dobave? Kakšna je količinska in vrednostna dobava izbranega partnerja?

Kadar namreč kliče dobavitelj in sporoči, da bo ali dvignil ceno ali podaljšal rok dobave, je treba v podjetju hitro sprejeti odločitev. Lahko podjetje izbira še med kakšnim drugim dobaviteljem, kakšni je primerjava med obema? Dober informacijski sistem takšne informacije zagotavlja hitro in celovito.

Pomoč pri pogajanjih s kupci

Ko se v vašem podjetju želite pogajati s kupci, potrebujete njegovo celovito sliko. To so informacije o zgodovini poslovanja v zadnjem letu, trenutna naročila, odprte postavke, napoved naročil, dobave v zadnjih mesecih, stanje reklamacij. Potrebni so podatki iz več področij, na primer iz saldakontov, prodaje in kakovost. Nato se lahko odločite za strategijo, kako se boste pogovarjali s stranko.

Celovito sliko stanja kupca pristojnim v podjetju hitro in celovito zagotavlja dober informacijski sistem. Načeloma lahko do teh podatkov pridete tudi brez informacijskega sistema, ampak za to nedvomno potrebujete bistveno več časa, bistveno več ljudi in občutno manjša je gotovost, da boste prejeli pravilno in celovito informacijo. V vrhunskem informacijskem sistemu do teh informacij dostopate enostavno s klikom.

Enostavna vprašanja, kakšne informacije imate vi

Podjetja, ki razpolagajo z zgoraj opisanimi informacijami, so tudi zato lahko boljša od konkurentov.
Igor Kavčič na podlagi svojih izkušenj zato vodjem v podjetjih postavi naslednja vprašanja:

 

  1. Kako hitro se lahko odzovete, ko vam dobavitelj spremeni ali rok ali ceno?
  2. Kako hitro lahko poiščete alternativo za tega dobavitelja?
  3. Če nimate podatkov o drugih dobaviteljih v vašem informacijskem sistemu, zakaj jih nimate?
  4. Kaj je za vaše podjetje cenejše ali pomembnejše, dobavni rok ali vrednost zaloge?
  5. Ali iščete alternative obstoječim dobaviteljem po občutku ali po izdelanih kriterijih?

Dober informacijski sistem vam vse podatke omogoča s klikom na tipko.

Naš namen je, da se vi lahko ukvarjate z vašo osnovno dejavnostjo, nam pa prepustite skrb za informacijski sistem.

Vas zanima:

  • Kakšne možnosti vam ponuja sistem SAP?
  • Kako se pripraviti na pogajanja z dobavitelji?
  • Prednosti sistema SAP pred drugimi informacijskimi sistemi?
  • Najnovejši primeri, s katerimi smo prepričali najboljša proizvodnja podjetja?

Izpolnite kontaktni obrazec ali pišite na email naslov ivan.papic@avtenta.si.

Preberite tudi

Kdaj sistem SAP prinaša koristi podjetju?
Preberi več
Ali lahko direktor vodi podjetje prek telefona?
Preberi več
Skrita moč številk - TOP 3 poročila za proizvodna podjetja
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.