Info portal

Kako lahko SAP pomaga ublažiti težave, ki jih imate zaradi zamud v dobavni verigi

Objavljeno v kategoriji Članek za 2 minuti, 59 sekund branja Avtor članka:

Ključna funkcionalnost optimalnega informacijskega sistema je zmogljivost hitrega in celovitega podajanja informacij. Njegova odlika se pokaže v razmerah, kot so v evropskem gospodarstvu prav zdaj: težave v dobavni verigi, naraščanje cen surovin, energetske kriza, izjemno povpraševanje.

»Dober informacijski sistem lahko ključnim ljudem v podjetju zagotovi pravo informacijo hitro in celovito. To pomeni, da je sestavljena iz pravilnih podatkov, ki so pravočasni in celoviti. Če je namreč informacija pomanjkljiva, torej da je sestavljena samo iz določenih podatkov, ne pa vseh, ki so ključni za določen proces ali poslovanje, potem je lahko celo zavajajoča,« pravi Igor Kavčič, vodja prodaje SAP rešitev pri Avtenti.

Kako vam pomaga sistem SAP?

Sistem SAP zagotovi odgovore na naslednja vprašanja, ključna v razmerah, v katerih se je znašlo evropsko gospodarstvo:

- Kako hitro se lahko v podjetju odzovete, ker je zaradi težav v dobavni verigi prišlo do spremembe dobavnega roka ali cene;

- Kako hitro lahko poiščete alternativo za dele, ki bodo zamujali zaradi težav v dobavni verigi;

- Kdo so alternativni dobavitelji sestavnih delov in kakšne podatke imate o njih v informacijskem sistemu;

- Kaj je za vaše podjetje cenejše ali pomembnejše, dobavni rok ali vrednost zaloge?

- Predvsem pa vam bo sistem SAP zagotovil, da alternativ obstoječim dobaviteljem ne boste iskali po občutku, temveč po izdelanih kriterijih.

Kako sistem SAP olajša poslovanje in kaj omogoča

Ključne značilnosti, ki jih omogoča sistem SAP vodstvu podjetja za učinkovito spremljanje dobav:

- Pristojnim v podjetju je na voljo enotna slika oziroma enotne informacije z različnih področij;

- Na podlagi napovedi kupcev oziroma prodanih naročil kupcev imajo pristojni informacije, koliko in katere materiale bo podjetje moralo nabaviti, da bo te izdelke lahko proizvedlo. Ta podatek na osnovi plana prodaje dobi nabava. Vsi, ki so vključeni v proces, vidijo, kdaj bodo dobave prihajale v podjetje, še zlasti pa je ta informacija koristna za planerja proizvodnje, ki ima napovedane dobave in zaloge komponent. Na podlagi te informacije in prodajnih potreb se lahko odloči za načrtovanje proizvodnje. Povezanost vseh področij med sabo je ključna!

- Informacijski sistem SAP pride do izraza še zlasti, ko je treba iskati alternative ali med dobavitelji ali med surovinami. Ko tehnologija omogoča, da namesto določenega materiala lahko uporabljamo alternativni material, načrtovalec v sistemu SAP v kosovnici zamenja material in zažene izračun materialnih potreb. Sistem SAP izračuna količine materiala in roke, ki so potrebni za izdelavo izdelkov, kot je prodaja napovedala, da jih bo prodajala v posameznih mesecih.

Ali je možno zamenjati sestavne dele in kakšen je vpliv na profitabilnost

Pojavi se tudi vprašanje, ali je možno zamenjati posamezne komponente. Toda to je izključno vprašanje za tehnologe, ki morajo odgovoriti na vprašanje, ali jim razvoj omogoča, da določeno komponento lahko nadomestijo z drugo enakovredno komponento.

Če to ni možno, sistem SAP pomaga tudi s tem, da še vedno išče točno določeno komponento ali surovino, vendar od drugega dobavitelja, ki pa ima drugo ceno. SAP omogoča tudi primerjavo stroškov alternativnih dobaviteljev oziroma alternativnih načinov dobave. Lahko je sicer cena komponente dražja, ampak na končno ceno vpliva še strošek transporta, ki ga dobavitelji zaračunajo posebej.

Preberite tudi

Kaj razlikuje vrhunski informacijski sistem od povprečnega?
Preberi več
Kdaj sistem SAP prinaša koristi podjetju?
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.