Info portal

Kako uspešno poslovati, ko pa je dobava materialov tako nezanesljiva?

Objavljeno v kategoriji Članek za 3 minute, 19 sekund branja Avtor članka:

Avtomobilska industrija se sooča z zastoji v proizvodnji, dobavitelji ne dobivajo naročil od proizvajalcev, ker ne morejo sestaviti avtov, saj manjkajo komponente. Napoved je, da bodo tudi letos ena od glavnih skrbi proizvodnih podjetij težave v dobavah. Zanesljiv poslovno-informacijski sistem je ključen za nemoteno proizvodnjo.

Poslovni časopis Financial Times je začetek januarja objavil poglobljeno analizo, kakšni so trendi na področju dobav v letošnjem letu. Analiza kaže, da se bodo podjetja tudi letos soočala z ozkimi grli in pomanjkanjem delov, ki so potrebni v proizvodnji. Manjša podjetja bodo imela še naprej težave, ali bodo dobila prostor na kontejnerjih, da bodo lahko dobila naročene pošiljke in si tako zagotovila čim bolj nemoteno proizvodnjo.

To bo seveda povzročalo pritisk tako na strukturo stroškov in cen kot na denarni tok, kajti cene prevozov so se povišale tudi do sedemkrat v primerjavi z obdobjem pred pandemijo, poleg tega je zaradi nerednih dobav tudi vsesplošen pojav, da se kopičijo zaloge. Posledično imajo težave tudi končni kupci: prazne police, omejena ponudba izdelkov in rast cen.

Imate skladišče razmeroma dobro založeno, a še vedno vam manjka kakšna komponenta?

Jens Bjorn Andersen, predsednik uprave danskega logista DSV, je za Financial Times dejal: »Situacija na področju dobav je najslabša, kar sem jih videl v 30 letih.«

Ozka grla v logistiki predstavljajo grožnjo svetovni ekonomiji in pričakovanja so, da:

- bodo stroški prevoza celo leto ostali visoki;

- bo prostor za prevoz tovora na ladjah omejen in ga bo težko dobiti,

- se bodo proizvajalci in prodajalci še naprej soočali z zamudami.

Posledica bo rast inflacije, pa tudi združevanje logistov, vsekakor pa sprememba svetovne trgovine v temeljih. Posledica dogajanja zadnjih 18 mesecev v logistiki so že novi poslovni modeli: podjetja selijo proizvodnjo bližje h kupcem. Razlog za to niso le nezanesljive dobave in visoki stroški transporta, očitno je tudi konec obdobja poceni delovne sile na Kitajskem. »Kdaj se bodo dobave normalizirale? Če 'normalno' pomeni vrnitev v stanje pred epidemijo, potem se področje dobav ne bo nikoli več normaliziralo,« je trditev poslovnega časnika Financial Times.

Kako SAP pomaga podjetju, ki ima težave z dobavami?

Vodja prodaje SAP rešitev na Avtenti Igor Kavčič pravi, da se seveda lahko v excelovi tabeli marsikaj izračuna in poišče alternativne scenarije, a večje in kompleksnejše kot je podjetje, več časa in resursov potrebuje za to, predvsem pa je vprašljiva natančnost izračunanega. SAP sistem ponuja tri možnosti podjetju, ki se sooča s težavami v dobavi:

 

1. Podjetju zagotavlja potrebne podatke o obstoječih dobaviteljih, obenem pa informacije o alternativnih dobaviteljih.

 

2. Omogoča simuliranje drugačnih kosovnic, torej možnost zamenjave obstoječih komponent z alternativami (ob predpostavki, da tehnologija omogoča alternativne komponente). SAP namreč izračuna ceno izdelka z novo komponento. Postopek steče v modulu načrtovanje materialnih potreb za planirano proizvodnjo, ko se vanj vnese nove komponente, čas izdelave in količino končnih izdelkov. SAP olajša izračun, ali je smiselno oziroma ekonomsko učinkovito proizvesti izdelke z alternativnimi komponentami.

3. Kupci, ki imajo težave z ladijskim prevozom, imajo na voljo alternativni transport, torej vlak in letalo. SAP natančno upošteva višjo ceno alternativnih transportov in omogoča analizo, ali je alternativni transport ekonomsko smiseln. SAP tudi izračuna možnosti, kaj je za kupca bolj smiselno: ali sprejme višjo ceno ali pristane na podaljšanje dobavnega roka.

Vodja prodaje SAP rešitev na Avtenti Igor Kavčič: »V tako nepredvidljivih razmerah dobave, kot so zdaj, se večja podjetja brez dobrega poslovno-informacijskega sistema skorajda ne morejo primerno in pravočasno odzivati na spremembe.«

Preberite tudi

Izziv za 2022: Odlična poslovna informatika!
Preberi več
Kako hitro in do kje digitalizirati podjetje
Preberi več
Na kaj biti pozoren pri izbiri izvajalca za informacijske rešitve?
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.