Info portal

Kakšna je vloga direktorja za IT v digitaliziranem podjetju?

Objavljeno v kategoriji Članek za 4 minute, 37 sekund branja Avtor članka:

Kdo bi si upal opisati, kakšna je današnja vloga in odgovornost direktorja za IT v okolju tehnoloških sprememb, preobrazbe podjetij v digitalizirano poslovenja in prehodu v industrijo 4.0?

 

Če je bil pred desetletjem član uprave, odgovoren za informatiko, odgovoren za zagotavljanje robustne in napredne IT opreme in programov za čim bolj učinkovito poslovanje podjetja, se je ta vloga radikalno spremenila. Danes aktivno sodeluje pri pripravi poslovne strategije, pripravi novih poslovnih modelov, predvsem pa je na preži za priložnostmi, ki jih omogočajo umetna inteligenca, strojno učenje in internet stvari (IoT). IT oziroma digitalna strategija danes dejansko omogoča izvedbo poslovne strategije.

Kaj je za vedno spremenila epidemija v IT svetu

Epidemija je IT oddelke in njihove direktorje postavila v vlogo, da so morali praktično čez noč zagotoviti zaposlenim možnosti za delo od doma, nemoten dostop do vseh potrebnih orodij in dokumentov, obenem pa zagotoviti varnost poslovanja in zakonsko podprto podpisovanje dokumentov in pogodb. To je bil izziv na strani delovanja podjetij.

Na poslovni strani je epidemija porušila dobavne verige, v vseh panogah so se pojavile zamude ali pomanjkanje sestavnih delov. Podjetja so zato morala reagirati bistveno hitreje. Zopet je bilo odvisno od IT direktorja, ali ima njihovo podjetje ERP sistem, ki jim zagotavlja podatke o obstoječih dobaviteljih in potencialno novih dobaviteljih, o zasedenosti proizvodnje in dobičkonosnosti proizvodnih linij.

Vsekakor pa je epidemija dala pospešek storitvam v oblaku. Oblak postaja standard za IT rešitve, saj zahteva bistveno manj kapitala za nov sistem, obenem pa omogoča hitrejši dostop do nadgradenj in implementacije najnovejših rešitev poslovno-informacijskih sistemov. Zaposlenim oblak omogoča neposreden dostop do potrebnih informacij o poslovanju podjetja, in sicer od koderkoli, kadarkoli in na praktično vsaki napravi, seveda tudi na pametnih mobilnih telefonih. IT storitve v oblaku podjetjem omogočajo bistveno večjo fleksibilnost in hitrejše odzivanje na dogajanja na trgih, odzive na konkurenco in povpraševanja kupcev. Tudi plačilo za storitve v oblaku, ki jih uporabljajo, je dejansko odvisno od uporabe oziroma najema, torej fleksibilno glede na dejanske potrebe.

Za IT oddelke te spremembe pomenijo, da morajo zagotoviti tehnično in procesno podporo podjetjem, ki na osnovi infrastrukture v oblaku snujejo nove poslovne modele. Poleg tega se od IT-jevcev še vedno pričakuje, da zagotavljajo optimalno uporabniško izkušnjo. Za storitve v oblaku to pomeni, da morajo biti vse storitve integrirane in enostavne za uporabo, obenem pa morajo spodbujati lojalnost strank.

Za SAP svetovalce na Avtenti je eden od pomembnih kriterijev uspešnosti naših rešitev spremljanje podatkov, ali zaposleni v podjetjih dejansko uporabljajo implementirane rešitve. Zavedamo se, da morajo biti naše rešitve tako zasnovane, da jih zaposleni enostavno osvojijo, obenem pa jih uporaba približa njihovim strankam in jim zagotavlja uporabne informacije o potrebah in obnašanju strank.

Nova vloga direktorja IT

Florian Roth, odgovoren za informatiko (CIO) pri SAP, s prispodobo pojasni, kakšna je njegova vloga v velikem tehnološkem podjetju SAP. Primerja jo z vlogo trenerja nemške nogometne reprezentance. Ta je soočen z milijoni nogometnih navdušencev, ki vedo ogromno o nogometu in marsikdo ima celo boljše predloge kot trener. V podobni situaciji je direktor IT v podjetju, ki se je podalo na digitalno transformacijo, in je soočeno z bliskovitim razvojem tehnologije, obenem pa mora zelo dobro poznati potrebe in obnašanje svojih kupcev. Roth pojasnjuje, kako se je spremenila vloga IT oddelka v podjetju: medtem ko je nekoč ta oddelek zagotavljal tehnološko hrbtenico, je danes poleg tega odgovoren še za nove poslovne modele in digitalno preobrazbo podjetja.

»IT direktor (CIO) se danes še bolj kot kdaj prej udeležuje strokovnih in poslovnih konferenc, kjer tudi predava in predstavlja najboljše prakse iz svojega podjetja. Pogovarja in usklajuje se z zanesljivimi partnerji, ki dokazano izvajajo in uvajajo odlične rešitve. Razumevanje poslovanja in trga mu omogoča, da za poslovne izzive s sodelavci lahko izbere in pripravi prave rešitve digitalizacije,« o novi vlogi IT direktorja v procesu digitalizacije poslovanja pravi Igor Kavčič, vodja prodaje SAP rešitev pri Avtenti.

Dodana vrednost pri digitalizaciji poslovanja

Po Kavčičevih besedah je IT direktor (CIO) tisti, ki poskrbi, da informatika oziroma digitalizirano poslovanje v celoti podpira in omogoča izvajanje poslovne strategije podjetja. Aktivno tudi sodeluje pri oblikovanju poslovne strategije in pove, kaj in kdaj lahko digitalizacija podpre. Prav tako zasnuje in upravlja IT okolje, ki je stabilno, fleksibilno in omogoča razvoj. Pomembno je tudi, da izbere, sodeluje in upravlja ekosistem partnerjev, ki poskrbijo za posamezne ključne elemente IT okolja in izvedbe digitalizacije. Zavedati se je treba, da IT direktor ne programira, temveč vodi ekipo.

Kako lahko Avtenta kot ponudnik SAP ERP rešitev pomaga takšnemu direktorju pri njegovem izpolnjevanju digitalne strategije?

Po Kavčičevih besedah mu lahko pomaga pri:

- identifikaciji točk oziroma področij, kjer bi glede na panogo lahko digitalizacija podjetju prinesla največ koristi;

- oblikovanju ciljne arhitekture oziroma digitalne strategije, ki bi podpirala poslovno strategijo podjetja;

- predstavitvi in spoznavanju z dobrimi praksami, ki jih SAP lahko prinese;

- predstavitvi uspešnih primerov uporabe SAP rešitev v Sloveniji;

- pripravi načrta za izvedbo strategije digitalizacije;

- konkretni uvedbi rešitev, ki so opredeljene v strategiji digitalizacije.

 

 

Preberite tudi

Izziv za 2022: Odlična poslovna informatika!
Preberi več
Kako hitro in do kje digitalizirati podjetje
Preberi več
Na kaj biti pozoren pri izbiri izvajalca za informacijske rešitve?
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.