Info portal

Kdaj sistem SAP prinaša koristi podjetju?

Objavljeno v kategoriji Članek za 3 minute, 56 sekund branja Avtor članka:

Pravzaprav je dilema, s katero se sooča prenekatero podjetje v spremenjenih poslovnih okoliščinah, ali naj še naprej vztraja pri obstoječem informacijskem sistemu, ki je specializiran predvsem za proizvodnjo, ali pa naj vendar preide na integriran poslovno-informacijski sistem, kot je SAP. Razmislek marsikaterega vodstva v podjetju je, ali naj v spremenjenih poslovnih okoliščinah počakajo z novim sistemom ali pa se naj prav zaradi njih odločijo za nov sistem.

Kdaj sploh podjetje preraste potrebe po informacijskem sistemu, ki je osredotočen zgolj na eno poslovno funkcijo?

Podjetje s takšnim, zgolj za proizvodnjo specializiranim sistemom, trči na omejitve, ko vodstvo potrebuje podatke za celostno podporo pri poslovanju. Ne zgolj proizvodnja, pomembne so še druge poslovne funkcije, kot so nabava, prodaja, kontroling, računovodstvo, kadri, kakovost, skladiščenje, materialno poslovanje ... Ko podjetje začne te poslovne funkcije podpirati še z drugimi informacijskimi sistemi, se slej ko prej pojavi nekompatibilnost med sistemi ali pa preslaba povezanost med sistemi. Prav tako je pomembno vprašanje, ali je ponudnik sistema sploh sposoben hitro prilagoditi svojo rešitev spremembam na trgu, ki se jim podjetje mora prilagoditi. Ali lahko ponudnik to podjetju zagotovi v realnem času?

Izkušnje na področju poslovne odličnosti kažejo odlike integriranega informacijsko-poslovnega sistema, kot je SAP. Sistem SAP namreč omogoča, da se vsak dogodek v podjetju hkrati odrazi na vseh področjih.

Enostaven test, ali bo vašemu podjetju sistem SAP prinesel koristi

Vodja SAP rešitev pri Avtenti Igor Kavčič je skozi večletno delo s proizvodnimi podjetji pri implementaciji sistema SAP razvil nabor desetih vprašanj, ki zelo jasno in natančno povedo, ali vaše podjetje potrebuje zamenjavo sistema. Njegov nasvet je zelo enostaven: Če imate težave z odgovori na spodnjih deset vprašanj ali pa nanje ne morete takoj in z natančnimi podatki odgovoriti, potem potrebujete integriran poslovno-informacijski sistem, kot je SAP.

Kavčičev nabor 10 vprašanj je sledeč:

  1. Ali imate v vašem podjetju proizvodne kapacitete usklajene s prodajo oziroma ali imata proizvodnja in prodaja enotne podatke?
  2. Kako se proizvodnja in prodaja uskladita, ko pride pomemben kupec in je treba proizvodne roke prestaviti? Ali veste, katere dele proizvodnje boste spremenili oziroma zamaknili, da boste rešili potrebe tega pomembnega kupca in to potrdite prodaji?
  3. Ali veste, na katerih izdelkih ste profitabilni in na katerih niste ter jih je morda smiselno proizvajati le zato, da je proizvodni stroj ali linija izkoriščena?
  4. Ali lahko načrtujete vzdrževalne posege in veste, da ta stroj takrat ne bo razpoložljiv za proizvodnjo?
  5. Ali veste, koliko znašajo stroški vzdrževanja na posameznem stroju oziroma izdelku?
  6. Ali lahko enostavno spremljate stroške reklamacij po razlogih zanje?
  7. Ali lahko enostavno spremljate točnost vaših dobav kupcem (Delivery-On-Time)?
  8. Ali imate podatke, da lahko morebitne zamude dobaviteljev in morebitne reklamacije dobaviteljem uporabite kot argument v pogajanjih z njimi?
  9. Kako hitro lahko prilagodite kalkulacijo izdelka, če se bistveno spremeni cena ene od vhodnih komponent?
  10. Ali imate podatke, na osnovi katerih se odločite, ali boste določen izdelek izdelovali v lastni proizvodnji ali pri kooperantu?

Kdaj začne sistem SAP kot integriran sistem prinašati koristi?

Najbolj enostaven odgovor, ki ga predlaga Kavčič, je: Ko se posla ne da več voditi na obrtniški način, lastnik ali direktor potrebuje dober informacijski sistem. Po Kavčičevi oceni je točka, ko sistem SAP podjetju že lahko prinaša koristi, letno pet milijonov ustvarjenih prihodkov in vsaj 50 zaposlenih. V manjšem podjetju je časovni, kadrovski in finančni vložek v sistem SAP manjši od doseženih koristi.

Kavčič obenem poudarja, da odločitev za integriran sistem SAP nikakor ni zgolj finančni kriterij, ko so stroški manjši od finančnih koristi. Pri odločitvi za implementacijo sistema SAP je obvezno treba upoštevati še sledeče:

  • Ali vodstvo podjetja potrebuje transparentnost, da vidijo, kaj se dogaja v podjetju?
  • Ali vodstvo povsem zaupa izmenjavi podatkov med različnimi sistemi, kjer prenos podatkov ni transparenten, ali pa zahteva integriran sistem, kjer ni nevarnosti, da podatki ne bi bili upoštevani?
  • Ali kupci zahtevajo informacijski sistem, ki je v določeni industriji standard?
  • Ali obstoječi informacijski sistem podpira EDI izmenjavo (electronic data interchange), ki ga v elektronskem poslovanju zahteva vedno več velikih dobaviteljev in kupcev?

Če potrebujete pomoč pri zgornjih odgovorih, vam bomo pomagali narediti povsem objektivno analizo.

Pošljite vprašanje na ivan.papic@avtenta.si in odzvali se vam bomo v najkrajšem času.

Preberite tudi

Koliko časa si lahko privoščite poslovanje brez interneta?
Preberi več
Ali lahko direktor vodi podjetje prek telefona?
Preberi več
Kakovost ima svojo ceno. Kakšna pa je vloga sistema SAP pri zagotavljanju kakovosti?
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.