Info portal

Pozdrav iz srednjega veka s pogledom v digitalno prihodnost

Objavljeno v kategoriji Članek za 3 minute, 34 sekund branja Avtor članka:

Letošnje leto je dalo raketni pospešek digitalizaciji, ki je revolucionarno spremenila poslovne procese in prinesla nove rešitve za proizvodnjo, arhiviranje podatkov in e poslovanje.

Če smo začetek tega leta, ki se počasi že izteka, vstopili tudi v novo desetletje polni pričakovanj in optimizma, nas je zima z globalnim izbruhom epidemije koronavirusa potisnila globoko nazaj v preteklost. Upravičeno se nam zdi, da smo kot družba nazadovali v srednji vek ali pa za vsaj stoletje: izbruh španske gripe ob koncu prve svetovne vojne je bil zadnji takšen vseevropski pojav, ki je pokosil znaten del človeštva. Zdaj smo razočarani, ker kljub napredku tako malo vemo o koronavirusu in boju zoper njega.

A obenem moramo priznati: tako kot nas je spopad z virusom potisnil za nekaj desetletij nazaj, nas je na področju digitalizacije potisnil veliko let naprej. Poslovni procesi so se v letošnjem letu digitalizirali s takšno hitrostjo, kot bi se ob normalnem razvoju v najboljšem primeru šele v enem desetletju.

Ne verjamete? Naj vam opišemo nekaj primerov.

e poslovanje

Prvi primer: E poslovanje

Kolikokrat ste se zalotili, da ste nestrpni in slabe volje, ker ste morali čakati v vrsti na bencinski črpalki, da boste plačali gorivo? Zdaj je lahko to čakanje še bolj neprijazno: Ker je dovoljeno le omejeno število kupcev v trgovini, morajo ostali čakati zunaj. Seveda so na takšno čakanje obsojeni tisti, ki vztrajajo v prejšnjem stoletju navad. Imate namreč možnost, da svoj nakup opravite prek svojega pametnega telefona, le aplikacijo si morate nanj prenesti. Plačilo je izvedeno takoj. Medtem ko ostali kupci nestrpno čakajo, kdaj bodo prišli na vrsto za plačilo, se lahko vi mirno odpeljete. Plačilo ste opravili v nekaj sekundah.

Splošna bolnišnica Izola

Drugi primer: Optimizacija poslovanja

Tudi bolnišnica mora delovati po zakonitostih podjetja. Vsaka bolnišnična storitev ima namreč tudi finančni, logističnim in kadrovski vidik, da ne omenjamo vprašanje zalog medicinskega materiala in drugih bolnišničnih procesov. Toda kdo lahko natančno oceni, kakšen je povprečen strošek neke operacije, koliko medicinskega osebja mora biti na razpolago in kakšna je ustrezna cena, ki jo zdravstvena zavarovalnica prizna bolnišnici za opravljeno storitev? To lahko opravi le digitatalizacija ter upravljanje vseh aktivnosti bolnišnice v enotnem informacijskem sistemu. Avtenta skupaj z mednarodnimi partnerji iz IKT industrije uvaja v Splošno bolnico Izola sistem SAP in je prva bolnišnica v Sloveniji, ki si je zastavila cilj celovitega upravljanja bolnišnice.

Strojni vid

Tretji primer: Rešitve za proizvodnjo

Si predstavljate proizvodnjo, katere podjetje večino svojih produktov proda v tujino, seveda pa je poleg kakovosti za njihovo konkurenčnost ključna pravočasna izdelava? Kaj pa, če se v procesu proizvodnje eden od ključnih proizvodnih strojev pokvari? Še nedolgo nazaj ste morali serviserja, največkrat so bili zgolj na severu Evrope, poklicati in vljudno prositi, naj se čim prej usede na letalo in prileti popravit ključni stroj. Poleg stroškov je podjetje izgubljalo dragoceni čas. Danes serviserju ni treba prileteti v proizvodnjo, serviser lahko stroj v tovarni popravi na daljavo. Strojni vid dela bolje kot človeški.

Hramba v oblaku

Četrti primer: Arhiviranje podatkov

Si predstavljate, da bi vsako podjetje, ki raste, se širi in razvija, potrebovalo skladišče za arhiviranje podatkov? To namreč ni neverjetno, če bi ohranili tradicionalno papirnato arhiviranje podatkov. Digitalizacija je pospešila shranjevanje podatkov v oblaku, ki uporabniku omogoča dostop do podatkov kjerkoli in kadarkoli. Ne pozabimo še na stroškovni vidik: shranjevanje v oblaku je neprimerno cenejše kot lastna infrastruktura!

Peti primer: Dokumentiranje procesa

Se spomnite, kako je še ne dolgo nazaj tajnica nosila dokumente od oddelka do oddelka, da je na koncu lahko župan podpisal kup papirjev? Napredni župani se zato odločajo za dokumentni sistem GovernmentConnect: ta jim omogoča vpogled v dokumentacijo celotnega postopka od prispetja dokumenta na občino do njegovega izhoda prek elektronske pošte, vidna je revizijska sled vseh vpletenih, predvsem pa ni nobenega papirja. Prihranek na času in stroških je izjemen!

 

Preberite tudi

Nadaljnji razvoj gospodarstva na temeljih tehnologije 5G
Preberi več
Digitalni podpis
Hitro, preprosto, varno. Vse to je digitalno podpisovanje.
Preberi več
SAP S4/HANA
Z rešitvijo SAP S/4HANA do prebojev pri poslovanju v industriji 4.0
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.