Info portal

Skrita moč številk - TOP 3 poročila za proizvodna podjetja

Objavljeno v kategoriji Članek za 4 minute, 28 sekund branja Avtor članka:

Poslovna inteligenca (angl. Business Intelligence oz. BI) – osnovni namen poslovne inteligence je pretvorba surovih podatkov v koristne informacije in nato v dobre poslovne odločitve. Danes podjetja proizvedejo več podatkov kot kadarkoli prej. Pravzaprav strokovnjaki napovedujejo, da bodo podjetja v naslednjih treh letih kreirala več podatkov kot v zadnjih 30 letih skupaj. Ta osupljiva statistika nam pove, koliko podatkov proizvedemo vsak dan. Podjetja se lahko nekaj naučijo iz skoraj vseh podatkov, ki jih beležijo, pa naj gre za podatke o vedenju uporabnikov na spletni strani, uspešnosti prodajnega lijaka ali stroškovni učinkovitosti.

Je poslovna inteligenca torej enako kot poslovna analitika? Da in ne. Odvisno je od definicije, ki jo uporabljate, in koga vprašate. Naše prepričanje je, da ko govorimo o poslovni analitiki, govorimo o fokusu na preteklost. Poslovna inteligenca analizira, kje je podjetje danes (»real-time«) in kje je bilo v preteklosti. Fokus je na ugotavljanju, kako smo prišli do tu, kjer danes smo, in zakaj. Ali naj nadaljujemo s tem, kar že zdaj počnemo, ali je skrajni čas za spremembo?

Managerji v proizvodni industriji lahko uporabijo poslovno inteligenco, da analizirajo zgodovinske podatke ter najdejo povezave in vzorce med »inputi« in »outputi«. Te podatke nato izkoristijo za optimizacijo faktorjev, ki pomembneje vplivajo na rezultate.

ERP sistemi omogočajo pretok »real-time« informacij, ki jih lahko nemudoma uporabimo za prinašanje odločitev pri operativnih procesih. Za hitro rastoča proizvodna podjetja je ERP sistem pravi blagoslov zaradi načina, na katerega strukturirano zbira in hrani vse podatke. To pomeni, da lahko logistične procese od prejema kupčevega naročila preko proizvodnje do zaključka naročila in dostave izboljšujemo iz tedna v teden, iz meseca v mesec in iz leta v leto.    

Številni ERP sistemi sami po sebi omogočajo standardna poročila v obliki klasičnih izpisov in tabel, a je za naprednejša poročila in resno analitiko potreben tudi napreden analitični sistem. Dober analitičen sistem je vse prej kot sistem, ki ga razumejo in upravljajo samo informatiki. Nasprotno, dober analitični sistem lahko upravljajo predvsem poslovni uporabniki. Takšen sistem je tudi SAP Analytics Cloud (SAC).

V nadaljevanju bomo predstavili TOP 3 poročila, ki jih proizvodno podjetje mora imeti.

1. Podjetje, ki ne prodaja, ne obstaja.

Nobena skrivnost ni, da ima prodaja zelo velik vpliv na uspešnost poslovanja podjetja. Zato je ključnega pomena, da ima podjetje nadzor in jasno sliko, kaj se dogaja v samem prodajnem lijaku. Da dobimo resnično koristne informacije, iz katerih izhajajo dobre odločitve, mora manager imeti možnost, zelo hitro, trenutne podatke primerjati z zgodovinskimi podatki, jih primerjati s podatki drugih segmentov, drugih produktov, primerjati realizacijo med državami ter imeti pregled nad TOP N priložnostmi za realizacijo v prihodnjih mesecih.

2. Finančni pogled

Področje, ki je direktno povezano s slehernim koščkom podjetja, so finance. Zato je izjemno pomembno, da ima manager dober pregled nad vsemi finančnimi kazalniki, saj so zelo dober pokazatelj, v kateri smeri se podjetje premika. Ali veste, koliko časa v povprečju potrebujete, da poravnate obveznosti do dobaviteljev? Ali veste, koliko časa potrebujejo vaši kupci, da poravnajo svoje obveznosti do vas? Takšne in številne druge informacije, kot so gibanje denarnega toka, EBITDA, donosnost sredstev, donosnost kapitala, mora manager imeti vedno »ob sebi«, celo na telefonu ali tablici, saj lahko le tako v kritičnem trenutku prinese pravilno odločitev. 

3. Človeški kapital je ključ do dolgoročnega uspeha

V zadnjem letu smo se veliko naučili o pomembnosti upravljanja s človeškim kapitalom. V času, ko se zakonodaja spreminja iz dneva v dan, je preprosto ključno, da imajo vodilni v podjetju v vsakem trenutku ažurirano poročilo o človeških virih. Moramo vedeti, koliko delovne sile nam je na razpolago, starostno strukturo zaposlenih, od kod prihajajo, koliko dopusta je bilo izkoriščenega in koliko ga še preostaja? Koliko zaposlenih je na bolniški odsotnosti in kdaj jih lahko pričakujemo nazaj na delovnem mestu? Potrebujemo informacije o povprečni plači v podjetju po državah, po posameznih delovnih mestih ter informacije o tem, koliko smo porabili za izobraževanja zaposlenih in koliko budgeta za izobraževanja nam še ostane. Nenazadnje je znanje zaposlenih ključ do dolgoročnega uspeha.

SAP, kot vodilni svetovni ponudnik ERP rešitev, sedaj ponuja tudi analitično rešitev SAP Analytics Cloud (SAC), ki bo zagotovo ugodila vsem potrebam vašega podjetja na področju poročanja in poslovne inteligence.

SAP Analytics Cloud je rešitev, za katero kupec ne potrebuje nikakršne dodatne investicije v strežniško infrastrukturo, hkrati pa je zelo tesno povezana z vsemi obstoječimi SAP ERP sistemi.

Največja prednost te rešitve je uporabniška izkušnja. Namreč, ko se sistem poveže z izvorom podatkov in se vzpostavijo podatkovni modeli, lahko poslovni uporabniki, brez pomoči IT ekipe kreirajo nova poročila, nove poglede na podatke, nove nadzorne plošče.

Poleg poslovne inteligence SAP Analytics Cloud omogoča tudi poslovno planiranje in prediktivno analitiko, a o tem nekaj več v naslednjih člankih

Preberite tudi

Kakovost ima svojo ceno. Kakšna pa je vloga sistema SAP pri zagotavljanju kakovosti?
Preberi več
Ali znate uporabljati analizo dobičkonosnosti pri prodaji vaših izdelkov?
Preberi več
SAP razkriva, kakšni bodo posli v prihodnosti
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.