Info portal

Sprejemajte posle, ki prinašajo dobiček

Objavljeno v kategoriji Članek za 3 minute, 45 sekund branja Avtor članka:

Z izboljšanjem upravljanja poslovanja in proizvodnje izpolnite vedno višja pričakovanja trga, povečate produktivnost ter podprete rast. 

V kovinsko-predelovalni panogi laserskega razreza je pomembno, da ste ponudniki teh storitev fleksibilni, zagotavljate kratke dobavne roke, imate zadostne količine materiala na zalogi in kakovostno, natančno in z dobro izkoriščenostjo materiala opravite dogovorjene storitve za vašega naročnika.

Vsako posamezno naročilo je lahko hitro v rdečem, če recimo zamudite dobavni rok ali če zaradi hitenja z izpolnitvijo naročila nastane preveč neuporabnih ostankov. Vodenje celotnega posla na enem mestu, od ponudbe do pokalkulacije vam omogoča, da takoj odkrijete odstopanja, ki bi vplivala bodisi na izpolnjevanje dogovorov s kupci bodisi na vaš dobiček.

Kdor ima danes hitre in kakovostne informacije o zmogljivosti svoje proizvodnje, se lahko hitreje odzove na povpraševanja in ponudi realne roke. Če podjetje nima pravih informacij o delovanju proizvodnje, enostavno ne ve, v kateri fazi izdelave so posamezna naročila in kaj se sprošča na posameznih strojih. Po drugi strani prepozno ugotavlja, da je na posameznih delovnih nalogih ali operacijah prišlo do zamude. Zaradi takšnega stanja se dogaja, da proizvodnja v resnici ne more stati za danimi dobavnimi roki oziroma že v osnovi ponudi precej daljše roke, zaradi katerih pa je podjetje manj konkurenčno in manj produktivno.

Vrsta manjših in srednje velikih podjetij iz kovinsko-predelovalne panoge je upravljanje proizvodnje in poslovanja podprlo z informacijskim sistemom SAP ERP. S tem so prešli od zamudnega ročnega spremljanja proizvodnje in pomanjkljivih podatkov do celovitega obvladovanja dejavnosti, ker imajo zaposleni in vodje odličen pregled nad proizvodnjo ter takojšnje informacije za odločanje

4 koristi, zaradi katerih je vredno investirati v SAP

1. Dosegljiv RVC in obljube glede dobavnega roka

Podatki o tehnoloških postopkih omogočajo hitro izdelavo predkalkulacij in ponudb za posamezno storitev laserskega razreza. Tako se pravočasno odzovete na povpraševanja, hkrati pa ponudite realen dobavni rok za ceno, ki prinaša dobiček.

 2. Uresničevanje dobavnega roka tudi ob povečanem obsegu naročil

 Na vsakem stroju oziroma delovnem mestu spremljate delovne naloge, ki čakajo na izvedbo oziroma njihovo dokončanost. Vrstni red delovnih nalogov se lahko spreminja glede na prioritete ali dodeljuje na druge stroje glede na sproščanje kapacitet. Nadzor nad zasedenostjo strojev pripomore k izboljšanju planiranja in terminiranja proizvodnje ter posledično k lažjemu sprejemanju in realizaciji novih oziroma dodatnih naročil. Zanesljive informacije o fazi dokončanja naročil in dobavnih rokih vodstvu pomagajo pri odločanju o npr. predaji poslov v kooperacijo ali uvedbi dodatne izmene oz. dela v soboto.

 3. Optimalna poraba materiala

Pri laserskem razrezu na donosnost pomembno vpliva tudi čim bolj optimalna izraba materiala glede na dimenzije. Če imamo možnost vodenja zalog po dimenzijah, lahko material bolje izkoristimo. Še posebej to velja za spremljanje t.i. ostankov. Učinkovita uporaba ostankov lahko zniža stroške ter skrajša čas izdelave manjših naročil, saj ni treba čakati na dobavo celih plošč materiala.

 4. Sprejemajte posle, ki prinašajo dobiček

Profitabilnost posameznega posla se vidi že ob izdaji fakture. Takojšnja primerjava pred- in pokalkulacij vam omogoča sprotno odpravljanje anomalij, ki vplivajo na uspešnost proizvodnje. Po drugi strani pridobite vpogled v posle, ki vam prinašajo največ dobička, to znanje pa uporabite za trženje in prodajo ter navsezadnje za enostavnejšo realizacijo podobnih poslov.

 

Celovita poslovna informatika za fiksni mesečni znesek

Telekom Slovenije in Avtenta sta v sodelovanju z družbo SAP Slovenija pripravila rešitev SAP ERP, ki je namenjena srednjim in manjšim podjetjem. Zagotavljata jo kot celovito storitev, ki za fiksen mesečni znesek podjetju prinaša vse, kar potrebuje na področju poslovne informatike.

V sredo, 05. 12. 2018 vabljeni na dogodek »S SAP ERP dostopno in enostavno v optimizacijo vaših poslovnih procesov«, kjer bo svojo izkušnjo predstavil tudi Marjan Volpe, direktor podjetja Sico, ki že uporablja rešitev SAP ERP za fiksni mesečni znesek. Kot pravi, so iskali platformo, ki bi poenotila obstoječe sisteme ter rešitve, ki bi podpirala tako naročniško kot serijsko proizvodnjo, omogočala enotno spremljanje na več lokacijah in jim ponudila možnosti za nadaljnji razvoj.

PRIJAVA NA DOGODEK

 

Preberite tudi

Zakaj se je podjetje Sico odločilo za rešitev SAP ERP?
Preberi več
Ko je velik sistem ERP v oblaku, je dostopen tudi manjšim podjetjem
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.