Info portal

Zmagovalec letošnjega leta je podjetje Juteks iz Žalca

Objavljeno v kategoriji Članek za 4 minute, 11 sekund branja Avtor članka:

Epidemija koronavirusa je žalskemu podjetju Juteks, ki proizvaja vinilne talne obloge, letos omogočila rekordne rezultate. Direktor Juteksa Dušan Štiherl, ki zaposluje 150 ljudi, priznava, da brez informacijskega sistema SAP ne bi zmogli doseči takšnih rezultatov.

Juteks proizvaja vinilne talne obloge, v laikom razumljivem jeziku to pomeni tople pode za kuhinje, predprostore, poslovne prostore, avtodome … Na leto proizvede 16 milijonov kvadratnih metrov vinilnih talnih oblog, z njimi bodo letos ustvarili okoli 43 milijonov prihodkov, kar je 12 odstotkov nad načrtovanimi. Potrebe talnih oblog za Slovenijo naredijo v Juteksu v dveh delovnih dneh, vse ostalo je za izvoz v več kot 30 držav po svetu.

Kako je Juteksu uspelo ustvariti rekordne rezultate?

»Prvo četrtletje smo začeli povsem normalno, dosegali smo plan. Sredi marca, ko je bila razglašena epidemija, se je zgodil strm padec, v desetih dneh smo imeli povsem polna skladišča in proizvodnja se je povsem ustavila za pet tednov,« pojasnjuje direktor Dušan Štiherl. Juteks je moral ustaviti dobavno verigo, kar je bil precejšen izziv, kajti surovine za vinilne talne obloge nakupuje po celem svetu. »Izziv je bil, kam spraviti surovine, ki so že bile na poti,« pravi Štiherl. »Maja  pa se je nenadoma pojavila strma rast in ves čas do danes imamo zelo povečano povpraševanje po naših proizvodih,« pove Štiherl.

Kaj je po Štiherlovih besedah razlog za ta uspeh? Ljudje letos niso mogli na počitnice in ker so bili doma, so se lotili obnove stanovanj in poslovnih prostorov, kar je povzročilo pravo eksplozijo povpraševanja po njihovih talnih oblogah. Juteks namreč 80 odstotkov svojih izdelkov proda trgovinam s talnimi oblogami in dekorativno opremo, trgovinam z gradbenim materialom in trgovinam s konceptom »sam svoj mojster« (Do It Yourself). Te trgovine so bile tudi med epidemijo odprte, kar je povpraševanje po Juteksovih vinilnih talnih oblogah pognalo v nebo. Zato morajo imeti v Juteksu letos tri podaljšane izmene na teden in eno tudi ob nedeljah.

Preostalo petino prihodkov Juteks ustvari na trgu B2B: »Zaradi strahu pred stiki se ljudje izogibajo počitnic v hotelih in iščejo alternative za preživljanje počitnic. Prodaja avtodomov je letos prav tako poletela v nebo. Naše izdelke prodajamo proizvajalcem, kot so Adria Mobil, Knaus, Trigano ... Naše talne obloge uporablja večina proizvajalcev avtodomov,« pove Štiherl.

»V Avtenti so Belgijcem pokazali, da imamo Slovenci veliko znanja«

Preden smo šli na SAP sistem, smo imeli svoj IT sistem, ki pa je bil premajhen, predrag in premalo profesionalen, prizna Štiherl. Čeprav je čas za implementacijo SAP sistema v tako širokem obsegu, ki vključuje proizvodnjo, logistiko in vse podporne službe, ocenjen na 12 mesecev, je Juteks izvedel celovit proces uvedbe SAP v 11 mesecih. Pri tem so s pomočjo ekipe izkušenih SAP svetovalcev vpeljali tudi določene posebne rešitve v proizvodnji in logistiki, za katere SAP nima univerzalnih rešitev. Leta 2009 so rešitve sistema SAP prenesli tudi na njihovo novo podjetje v Rusiji v mestu Vladimir, ki je od Moskve oddaljen štiri ure vožnje z avtom.  

Proti koncu leta 2012 so takratni slovenski lastniki Juteks prodali belgijski skupini Beaulieu International Group, ki ima 30 tovarn po svetu in ustvari 1,3 milijarde evrov prihodkov. Do pred dvema letoma je slovenski Juteks imel svoj sistem SAP, belgijski lastnik pa svojega. Nato so se odločili za integracijo na enotni, belgijski sistem. »Pri tej integraciji je ključno vlogo odigrala ekipa Avtentinih SAP svetovalcev. Belgijcem so pokazali, da Slovenci imajo znanje in da znajo učinkovito implementirati SAP tudi v najbolj zahtevna proizvodna podjetja,« pove direktor Štiherl. Po njegovih besedah se je pokazalo, da ima slovenski sistem SAP v primerjavi z belgijskim nekaj boljših rešitev, zlasti za zunanjetrgovinski modul. »Ta modul iz Juteksa je prevzel belgijski lastnik in tako je Avtenta uspešno prodala svojo rešitev našemu lastniku.«

SAP svetovalci iz Avtente so na primer razvili tudi storitev izračun porekla. V izvozno naravnani proizvodnji je to potrebno zato, ker imajo določene države trgovinski sporazum v EU. Za uveljavljanje olajšav je treba dokazovati delež surovin evropskega porekla v izdelku in to storitev v Juteksu potrebujejo.

Brez SAP-ja ne bi bila mogoča takšna proizvodnja

Poleg Juteksa so tovarne za proizvodnjo vinilnih talnih oblog še v ZDA, Belgiji in Rusiji. Okoli 55 odstotkov Juteksove proizvodnje poteka prek centralnega skladiščenja v Belgiji. Štiherl pojasni, da kupec ne opazi razlike v kakovosti, seveda vidi poreklo, kje je bila obloga izdelana, vendar pa med belgijskimi in našimi proizvodi ni nobenih odstopanj v kakovosti. »Da smo dosegli tak standard, smo morali vložiti veliko časa, energije in znanja. Brez sistema SAP nam to ne bi uspelo,« je prepričan Štiherl.

Preberite tudi

4 ključni koraki za čas po koronakrizi
Preberi več
Pustite svojim zaposlenim, da delajo posel, ki koristi vašemu podjetju!
Preberi več
3 razlogi za SAP
3 razlogi, zakaj je za najboljše zdaj pravi čas za SAP
Preberi več
X

Ne zamudite naših novic

Sporočila pošiljamo enkrat mesečno, nanašajo pa se na nove zapise, priročnike, dogodke in druge koristne vsebine s področja dokumentnih sistemov in SAP rešitev.